donderdag 20 november 2014

Boek verslag Inwijding


Titel boek: Inwijding, deel 1 van Divergent

Schrijver: Veronica Roth


Korte samenvatting:

Beatrice Prior (16) woont in een wereld die onderverdeeld is in vijf facties: Eruditie, Zelfverloochening, Oprechtheid, Vriendschap en Onverschrokkenheid. Op je zestiende jaar moet je kiezen bij welke factie je wilt horen. De factie waarvoor je kiest staat voor hoe je over het leven denkt. Beatrice komt uit Zelfverloochening, het perspectief van Zelfverloochening is een ander helpen boven jezelf. Beatrice heeft al haar hele leven moeite met de leefstijl van Zelfverloochening maar ze wil haar familie ook niet verlaten. De dag voor haar keuze heeft ze een test om te kijken voor welke factie je geschikt bent. Bij Beatrice komt er een raar resultaat uit: ze is geschikt voor Eruditie, Zelfverloochening en Onverschrokkenheid. Meestal komt er maar 1 factie uit de test. Er wordt haar verteld dat ze Afwijkend is en dat ze dit tegen niemand mag zeggen omdat dit erg gevaarlijk is. Op de dag van de keuze kiest Beatrice voor Onverschrokkenheid, de dapperste en agressiefste mensen van alle facties. Haar ouders zijn teleurgesteld in haar maar ook Caleb kiest voor een andere factie: Eruditie.  Beatrice verandert haar naam in Tris en doet dapper aan de inwijding mee. Als ze de inwijding niet haalt zal ze factieloos worden . Tijdens de inwijding wordt Tris verliefd op haar inwijdingscoach Four. Tris haalt de inwijding en moet een prik met een chip: 'zodat we je kunnen vinden als je weg bent' wordt haar verteld. Hier is alleen niks van waar. Er is een aanvalssimulatie gestart waardoor iedereen met een chip in een soort van menselijke oorlogsmachine veranderd. Hier zit het hoofd van Eruditie achter: Jeanine Matthews. Alle menselijke oorlogsmachines gaan op weg naar Zelfverloochening om daar iedereen uit te moorden. Maar omdat Tris Afwijkend is, heeft de chip geen invloed op haar. Tijdens de aanvalssimulatie komt Tris erachter dat ook Four Afwijkend is. Samen proberen ze de simulatie te stoppen maar dat lukt niet: ze worden opgepakt. Wonder boven wonder wordt Tris gered door haar moeder, maar onderweg naar een veilige plek  wordt haar moeder doodgeschoten. Ze vindt haar vader en samen redden ze Four maar tijdens de reddingsactie wordt ook haar vader doodgeschoten. Dapper gaat Tris door en redt Four en stopt de aanvalssimulatie. Ze slaan op de vlucht voor Jeanine. De rest wordt vervolgd in boek 2!



Doelgroep:

Dit boek is eigenlijk voor iedereen van ongeveer 12+ geschikt. Voor iedereen die zich goed kan inleven, is dit boek heel erg goed. Er zit veel actie in dit boek dus denk ik dat het niet zo geschikt is voor kinderen onder de 12 jaar.


Schrijfstijl: 

De schrijfstijl van de schrijver vind ik heel fijn omdat het makkelijke en niet te lange zinnen zijn. Ook zitten er niet veel moeilijke woorden in. Wel zitten er veel eigengemaakte woorden in zoals Afwijkend of Onverschrokkenheid, maar dit is wel goed te volgen. De schrijver schrijft zo dat je wel echt weet wat de persoon denkt en dat is heel erg fijn.

Stuk uit boek: 
Het eerste wat jullie vandaag zullen leren is hoe je met een vuurwapen moet omgaan. Het tweede is hoe je een gevecht moet winnen". Four duwt zonder me aan te kijken een pistool in mijn hand en loopt door. "Aangezien jullie hier zijn weten jullie gelukkig al hoe je van en op een rijdende trein moet springen, dus dat hoef ik jullie in elk geval niet meer bij te brengen".

Ruimte:

Deel 1 speelt zich voornamelijk af op het terrein van Onverschrokkenheid en in het begin van het boek speelt het af op het terrein van Zelfverloochening. 

Stuk uit boek:
Als alle aspiranten weer veilig op de grond staan, gaan Lauren en Four ons voor door een smalle tunnel. De muren zijn van steen en het plafond glooit naar beneden, waardoor het voelt alsof ik naar het binnenste van de aarde afdaal. De tunnel is zeer spaarzaam verlicht en bij elk donker stuk tussen de zwakke lampen ben ik bang dat ik verdwaald ben, tot er weer een schouder tegen de mijne stoot. 


Tijd en tijdsverloop:

Het verhaal loopt op chronologische volgorde, maar soms gaan de gedachtes van Tris wel even naar het verleden. Er zijn geen blikken in de toekomst. 

Stuk uit boek:
"Wil je me alsjeblieft helpen om het te begrijpen?" vraag ik zacht. "Wat houdt het in als je ..." Ik aarzel. Ik kan het woord 'Afwijkend' hier beter niet hardop zeggen. "Wat ben ik in godsnaam? En wat heeft het met de simulaties te maken?" 


Verteller:

In dit boek is er sprake van een ik-verteller. Alles is uit de ik-persoon en ik zelf vind dat heel erg fijn lezen.

Stuk uit boek:
Hij trekt me tien centimeter naar voren en slaat me dan weer tegen de muur. Ik bijt op mijn tanden om het niet uit te schreeuwen, hoewel de pijn van de klap langs mijn hele ruggengraat schiet.


Perspectief:

Er zijn geen wisselende perspectieven, dit komt pas in deel 3. Alles is gewoon vanuit Tris geschreven.

Stuk uit boek:
Ik ben er klaar voor. Ik loop de hal in, niet gewapend met een pistool of een mes, maar met het plan dat ik vannacht heb gemaakt. Tobias zei dat de mentale voorbereiding in fase drie het allerbelangrijkst is: ik moest strategieën bedenken om mijn angsten de baas te worden. 



Mijn mening:

Naar mijn mening is dit eigenlijk een van de beste series die ik ooit heb gelezen en deel 1 is daar een heel belangrijk deel van. Het is een heel erg spannend boek en je wilt alleen maar verder en verder lezen. Het beste van het boek vind ik nog wel dat het fantasie/toekomst is en dat je je er toch helemaal in kunt verplaatsen. Je voelt met Tris mee en voor je gevoel ben je een onzichtbaar persoon dat mee loopt in een leven van iemand. Ik raad dit boek aan iedereen aan! Er is tevens een film van deel 1, hieronder de trailer!